Legacy Of UMT Aquaculturist
sila2 la masuk...minum2 dulu...sila2 jangan malu2

Legacy Of UMT Aquaculturist

We wont break...we will always stay together...wherever we are...we are one~
 
HomeHome  Muka DepanMuka Depan  RegisterRegister  Log inLog in  
nak memeriahkan forum...aku open topik baru >> Umah Ensems...dimulai dengan Umah Ensems #1 : Hatchery air tawar... xperlu posting ikut topik...santai2 sesantai2nya...posting sampai 50 dan akan dilock and sila bukak topik baru Umah Ensems #2 : (ups to u tajuk nye)...kita tengok sampai berapa ratus topik ini leh bertahan...off topik + dabel post dibenarkan!!!!

Share | 
 

 apakah cita-cita asal anda sebenarnya?

Go down 
AuthorMessage
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Tue Sep 01, 2009 1:59 am

gua tao ms kecik2 dulu korg musti ade cite2 kn. ade yg nk jd cekgu. ade yg nk jd doktor, majistret, lawyer, ahli muzik la. so, skrg ni marilah kte share cte2 yg x kesmpaian tu. yg kesampaian tu bgus la...

gua stat dulu. dulu2 gua mmg tringin sngt nk jd engineer. mmg wajib ade stiap kali cikgu gua tny pd tiap2 thn. sbab gua mewarisi minat bpk gua. iaitu kerete da segale bende berkaitan mekanikal. siyes gua minat. tp akibat kelembapan otak gua dlm matematik+kire2+ilmu hisab, cite2 gua trkubur ditgh jln. huhuhu...
last2 gua smbg blaja jd doktor ikan. yg bile gua pikir2 balek, mmg gua sjk dari gua kecik lg meminati makhluk bernama ikan ini. ajk la gua wat bende2 yg berkaitan ikan. kompom gua x tolak. dan sampai skrg, gua still wat bende yg same... hahahahah...

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Tue Sep 01, 2009 2:03 am

cita-cita asal? aku nak jadi cikgu... dari kecik sampai sekarang aku masih teringin nak jadi cikgu hehehe... Razz
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
ain manisa
Ahli Junior
avatar

Posts : 318
Join date : 05/08/2009
Location : jelapang padi

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Tue Sep 01, 2009 3:28 am

dulu2 masa sekolah rendah, aku nk jadik ustazah... tp mak aku tak bg galakan sbb dia ckp suh cari keja yg UP ckit dari dia... sbb mak aku ckgu kan... huhuhu~ so aku pn cari la cita2 lain... mak bapak aku nk aku jd doc tp aku tak minat, yg aku minat menda2 berkaitan psikologi or kaunseling... jd utk puaskan dua2 pihak, aku pn pasang cita2 nk jadi doc psikiatri... kakak aku plk ckp, kat mesia tak dak pasaran sbb khidmat tu jrg org guna tak mcm luar negara... aku pn cancel la... smpai ting. 3 aku still tak sure nk jadi apa... yg aku tau, aku minat matematik n accounting... apa2 yg berkaitan ngn numbers... menda berkaitan fakta aku tak suka... nk masuk ting. 4, aku kena wat pilihan... aku nk masuk kelas akaun, tp mak ayah aku still nk aku jd doc... bapak aku ckp, kalo masuk kelas akaun tu sama ja cam masuk kelas ekon... aku pn masukla kelas sc... n cuba la utk jadi thobibah... masa tu konon nk jadi doc sakit puan la... sbb masa kelas aku suka sembang kat blkg ngn mmbe, result aku pn tak la comey sgt... dh nk wat gane, aku bukan minat sgt sc... huhu~ tah cmna bio aku leh dpt A plk... jd bapak aku masih tak berputus asa nk aku jadi doc... aku dpt masuk mtrx, mula2 diorg suh tolak, nk aku amik f6... pastu last min, baru diorg ckp better aku masuk mtrx plk sbb f6 aliran sc susah... aku pn ikut je la... skali kt matrix mmg aku lost... hehehe~ so time to forget bout being a doc la... aku minat repairing CPU, komputer, menda2 gitu la... tp ngn pointer yg tak seberapa tu, susah la ckit nk amik kos yg aku minat... hehe~ jd masa tu aku niat, tak kisah la aku dpt kos apa pn, i'll try my best in that course... again, aquaculture ni adalah pilihan mak aku n berada dlm pilihan ke-8 ke ke-7 tah... satu2 nya kos yg mak aku pilihkan, yg lain pilihan aku... mak bapak aku tau pn tak pasal KUSTEM... siap tnya lg KUSTEM ni swasta ke ipta.... aku pn masuk la UMT n enjoy da course... but still kecintaan aku pada math masih di tahap yg tinggi... suma subjek yg ada kira2 confirm aku score except for biostat...

tu la al-kisahnya... what i really wanna be?? i hope to be an accountant atau apa2 yg melibatkan kira2... coz i love numbers so much!! cmna aku leh jadi budak bio pn tak tau... mencari mencari mencari
Back to top Go down
lavenda9oo8
Ahli Junior
avatar

Posts : 125
Join date : 06/08/2009
Age : 31
Location : PENANG

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Tue Sep 01, 2009 4:54 am

asal2 cita2 ak zman dibangku sekolah rndah lagi (bangku pn kayu lg)
nak jd ckgu la...(tp dgn niat jaat haha)
tp besar ckt nk jd doktor, sb arwah ayah sll skt jd knon2 nk ubat die la...(uhu sdih ar plak)...cita2 tb2 tbantut pabila ak msk klas sains tp xmek bio ak mek LK, atas sb tertentu....dah nk jd engineer plak smp mtrik...
tp msk u amek bdg jauh gle dr fzik, (plihan ke-5) dh la xda basic lgsg sal bio, tp ak xnk tkr kos lak to, plik tol, yg lg plik ak mek FYP ng pn asma pasto psl DNA plak,mang cri pasal tol amek mende2 bkaitan ng bio neh,hoho ak sj nk test best ke wt pojek ni,,wlau byk cobaan ak suke 1pngalaman xdpt lupe...okeh balik pd topic td, tkr lg cte2 nk jd pnternak berjaya la knon2...nk keja ng bos kt tapah la...tp ak xpnh mtk keja ng die pn, sb ak nk usaha dlu, g jbtn perikanan nk blaja lg la knonnya, br ku tau hkikatnya ssh gk upenye,,,aku pn ke"blur"an nk jd pe pasto tgu spa8 y xknjug tb2..sblm to ak keja kilg 3bln..
sedang leka aku melayari blog myadha ak terpndang DPLI, terasa nak try la.. alamak duet xda nk bli borg sengkek gle...Rm20.60 (harga no pin DPLI) ingat smp ble2 huhu..

kesimpulannya: cita2ku berbalik pada cita2 yang pertama pernah ak terfikir...
rupe2nya cikgu fizik (ckgu yang rapat ng ak) nak aku jd ckgu upenye huhu xpnh ak tau pn...mang aku ska ngaja tp xsngka upenyer tu la cte2 sbnr ak..arap2 dpt jd ckgu yg semacam ckgu fizik ak to (ckgu kesayangan aku to)....sekian trimas... termenung
Back to top Go down
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Tue Sep 01, 2009 7:23 am

aku skola rndah dulu kalo ditnya aku ckp nk jd cekgu gak...mgkin sbab aku x tau psal career lain coz mak aku cikgu...
lpas PMR msuk skolah asrama penuh amik engineering so aku pn automatik brcita2 nk jd engineer...masuk matrx amik fizik bertmbah kuat cita2 nk jd engineer...

haha...pastu msuk UMT blaja ikan aku tkar plak nk jd usahawan yg berjaya...dah abih dgree ada gak ak mintak jd cikgu...dpat interview DPLI aku x pegi sbb dh dpt keje....

tp bila dah keje ni aku kena plak blaja pasal akta/undang2....cam nk jd lawyer plak...so ke mana hala tuju cita2 aku?...haha... aku pn x tau...

so aku wat keputusan..cita2 aku ialah untuk berjaya dlm apa jua bidang yg aku ceburi.....trima kasey...
Back to top Go down
broken angel
Admin
Admin
avatar

Posts : 130
Join date : 05/08/2009
Age : 31

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Tue Sep 01, 2009 3:38 pm

zaman kanak2 : nak jd jetman kaler pink babi

zaman bdk2 : nk jd spy(ala2 jamesbond)..byk tgk cte jamesbond ngn charlie's angel spek

zaman remaja : nak jd pilot..bpk aku sogok majalah2 kapal terbang peace

zaman suam2 kuku(nk msuk 18) : sibuk lak nk jd stewardess..pekejadahnye scratch

zaman U : xde ms dpn, maka xde cite2 affraid
Back to top Go down
http://www.zenxin.com.my
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Tue Sep 01, 2009 4:14 pm

broken angel wrote:
zaman kanak2 : nak jd jetman kaler pink babi

zaman bdk2 : nk jd spy(ala2 jamesbond)..byk tgk cte jamesbond ngn charlie's angel spek

zaman remaja : nak jd pilot..bpk aku sogok majalah2 kapal terbang peace

zaman suam2 kuku(nk msuk 18) : sibuk lak nk jd stewardess..pekejadahnye scratch

zaman U : xde ms dpn, maka xde cite2 affraid

gua nmpk flow die beb. dr ade cite2... lame2 jd cite2 ntah ke mane. mmg xde peningkatan. lbh kpd konsep pasrah jer.... tp ape beze ngn gua? hahahaa... minat lain... last2 keje dgn jusco. xde mknenye... ape yg penting, da ade karier. cite2 tolak tepi. hahaha...

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Tue Sep 01, 2009 8:57 pm

mungkin apa yang ada pada kita skrg lebih baik dari apa yang kita mahukan.... jgan kechewa kalo cita2 x kesampaian....
Back to top Go down
lend00
Ahli Baru
avatar

Posts : 70
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : pahang

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Tue Sep 01, 2009 9:01 pm

aku ms kecik2 nk jd pegawai krjan...x kire la jbtan ape y pntg dpt tiltle pegawai tuh.. pas2 time abs darjah 6...mnt nk jd polis plak, tp bkn sbrg pngkat..pngkat y aku nk tue skg ni musa hassan y pengang..

pas2 msuk form 2, ms tgh dbuli mula la brangan nk jd lbh dsyat..mgkin tpgaruh ngn buku teks sjrh kot..nk join tentera, dpt title jeneral 4 bintng/ panglima angktn tntera pas2 nk rmpas kuasa..hehe..t

time msuk matrik plak ntah cm ner tibe2 bkobar2 smgt demokrasi dlm diri nie..lantas nk join politik, nyaris2 nk ambik sn. politik kt upm..tp x jd sbb sbb 1) mahathir dh x jd pm, 2) prestasi pak lah sgt mnyedihkan..

tp ms tue tpngaruh gak ngn idealogi pak lah...''ptanian adalah pniagaan'', maka ambik aquaculture..1st choice lg..

pas grad mmg dh pasrah utk jd ptani/pternak/nelayan...tp nsb baik lokman tlg promote keje kt cargill... ms kt sn brulah tao ape itu aquaculture.. sbb dh tpngaruh ngn tokoh aquaculture commercial... david kawahigashi ngn Dan figan... mmg sngup utk idup dan mati utk aquaculture...

tp tba2...dpt dpli (y isi nye kakak aku..aku cma g pekse ngn interbiu jer..tu pn sbb kn mrh) mmg x nk g dpli..tp apakan daya bla bonda tcnta y bria2 mnyuruh.. aku pn g jela ngn ati y pedih..

tp pas sbulan kt cni aku tpk plak bgus gak jd ckgu.. bla dh bosan nnti aku quit jd ckgu..pas2 nk ambik calon btanding parlimen... mn tao leh jd pm...haha..dr dlu brangan nk jd pm ke-7..sbb no 7 tu cm bw kramat kot....jd utk ms ni aku akn pastikan tiada org akn twaskan najib...sbb x bg org lain ambik title pm ke-7 tu...HIDUP NAJIB, hidup pekan, HiDUP PahanG
lbh2 lg c anuar brahim....

ni pn br bbrapa ari je dftr ngundi ngn spr ngn jd ahli umno...

nnti kalo aku btanding sokong la ... bnyikan hon tnda skongan anda !!!!...pls vote for me lol!
hahaha....
Back to top Go down
lavenda9oo8
Ahli Junior
avatar

Posts : 125
Join date : 06/08/2009
Age : 31
Location : PENANG

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Tue Sep 01, 2009 9:21 pm

uish......xsgka tol tgi tol impian encik leng neh.....
Back to top Go down
adamoo
Admin
Admin
avatar

Posts : 417
Join date : 05/08/2009
Age : 31
Location : terengganu

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Wed Sep 02, 2009 1:05 am

angkasawan~

_________________
Back to top Go down
http://aquaculturist0508.forumms.net
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Wed Sep 02, 2009 2:32 pm

avissawella86 amy wrote:
cita-cita asal? aku nak jadi cikgu... dari kecik sampai sekarang aku masih teringin nak jadi cikgu hehehe... Razz

aku nak tambah lagi 1 cita2 asal aku.. aku nak jadi saintis.. walaupun tak secara rasmi, tapi bila aku dok wat final year project tu aku rasa dh jadi cam saintis dh huhuhu..
pastu bila dapat keja lab sebelum ni pun ala2 saintis gak.. la nih ja yg tukar profesion balik huhu Very Happy
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
lend00
Ahli Baru
avatar

Posts : 70
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : pahang

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Wed Sep 02, 2009 2:54 pm

aku dlu pn gak ade gak prasan cm nk jd saintis sbb slalu tgok citer dexter laboratory. brangan ada lab sndiri n bla2...tp bla keje ngn cargill kn palk in chrge utk lab... fuh bsn sngguh

y plg bosan sndiri pakai sndiri basuh... sbb x de org bwhan...aku la org plg bwh
Back to top Go down
adamoo
Admin
Admin
avatar

Posts : 417
Join date : 05/08/2009
Age : 31
Location : terengganu

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Wed Sep 02, 2009 9:26 pm

masa kecik2 aku nka jadi angkasawan...
skung da besar nak jadi bapa+suami mithali... angel

_________________
Back to top Go down
http://aquaculturist0508.forumms.net
BaCkSpACe
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : JaPaN

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Thu Sep 03, 2009 1:56 am

time kecik2 mse skola rendh dlu cita2 aku nk jadi doktor...
mase aku msuk skola men aku nk jadi polis...
pastu naik form4 aku sgt2 crush ngan pekerjaan forensik..
sbb bg aku forensik = polis + doktor...
aku nk jadi forensikl pai la aku msuk matrik...
tp disebbkn pointer aku rendah tak memboleykn aku amik kos tu...
and pd mse tu lect aku kt matrik tlh mengsyorkan aku amik akuakultur...
siap col prop awang soh ag...last2 umt mnjadi pilihan..
jd doc gak...doc ikan...abah aku mmg ske sgt la aku mik cos ni sbb mmg bidang yg sgt dy ske...huhu...
tu la cita2 aku...last2 aku jadi CIKGU...
utk pengetahuan korang aku tak prnh terpk n xske langsung jd cikgu...
tp tu la org ckp...pe yg kite xske tu la yg akn kite dpt...

p/s pai skrg pn aku masih nk jadi forensik...trase cam nk repeat blaja amik MA...n smbung deg forensik Sad
taknk jadi cikgu!!!!
Back to top Go down
BaCkSpACe
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : JaPaN

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Thu Sep 03, 2009 2:00 am

ckp sal cite2 teringt lak aku pd mbe aku ni...
ade cikgu bru masuk klas kitorang...
besela sesi perkenalkn diri..
bile dity sal cite2 dgn bangganya dy berkata...
bile sy dh besar sy nk jadi posmen...
suma org ketawakn dy...tp dy senyum je wat mke slumber...
n klu korang nk tau skrg dy tlah bekerja di POS MALAYSIA sbg posmen...
bangga aku dpt kawan camtu Very Happy
Back to top Go down
lend00
Ahli Baru
avatar

Posts : 70
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : pahang

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Thu Sep 03, 2009 12:29 pm

aku pn bangga la ngn skolmate ko nie sya.. sbb aku dr dlu mmg ska dgn org y bcita2 y pelik2 @ lain dr org lain.. bru la nmpk ade wawasan 2010..
y plg bngga die dpt mgecapi impian bliau..

ni tidak...kalu dtnya nk jd per.. blk2 sema ckp bnda sama jer..sbb ikut2 org lain ckp.. cntoh ms matrik dliu aku sain hyt...bla pnsyrh tnya cita2 pe.. rmai2 la ckp nk jd doktor..doktor..doktor...ngn pharmacist...pharmacist..pharmacist...

bsn sungguh... tp pointer x ntah ke mn.. spek spek spek

p/s: kta y tntukan hala tuju kta..bkn msyrkt stempat!!!
Back to top Go down
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Thu Sep 03, 2009 9:01 pm

tapi bagus sbnarnya ada cita2 ni....walaupun kdg2 x trcpai tp skurng2nya kita ada target...kalo x de cita2 mknanya x de wawasan hidup...apa guna hidup tnpa wawasan....anggap je apa yg kita cpai skang lebih baik dr apa yg kita impikan...btol x?....
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Thu Sep 03, 2009 10:36 pm

lend00 wrote:
aku pn bangga la ngn skolmate ko nie sya.. sbb aku dr dlu mmg ska dgn org y bcita2 y pelik2 @ lain dr org lain.. bru la nmpk ade wawasan 2010..
y plg bngga die dpt mgecapi impian bliau..

ni tidak...kalu dtnya nk jd per.. blk2 sema ckp bnda sama jer..sbb ikut2 org lain ckp.. cntoh ms matrik dliu aku sain hyt...bla pnsyrh tnya cita2 pe.. rmai2 la ckp nk jd doktor..doktor..doktor...ngn pharmacist...pharmacist..pharmacist...

bsn sungguh... tp pointer x ntah ke mn.. spek spek spek

p/s: kta y tntukan hala tuju kta..bkn msyrkt stempat!!!

wei leng. kte pun doktor gk ape.. doktor ikan. kire doktor gak ar tu...
biar gua btolkn sket ayt lu leng. bukn degree yg menentukn kerjaya kte dimasa akn dtg. tp kte yg tentukn sndri. hahaha

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
gabanislam
Ahli Junior
avatar

Posts : 147
Join date : 07/08/2009
Age : 32
Location : between the inner ground and sky

PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   Sat Sep 05, 2009 1:48 am

ak ms kck2 nk jd cybercop.. pkai costum slmtkn org yg dlm ksushn..power giler costum die..
msk skola rndh bile ckgu tye cite2 ap..nk jd ckgu, sbb ikt cm abah ak seorg ckgu n skg sorg pesara guru.. lgpn jd ckgu leh mrh bdk..ad ati nk bls dndm sbb dl slalu kne mrh ngn ckgu..huhu
msuk mngh rndh cite2 jd ckgu perlhn2 bertukar nk jd doktor...
ble msuk mngh atas cite2 nk jd astronomer..sbb mnt ngn ilmu agkasa ni smpaikn klau crk buku lbh pilih buku tntg space n tgk dokumentari tntg planet2 n msuk persataun astronomi..mnt dr bio btukr ke engneering..
tp ble msuk mtrik, disbbkn rsult lbh kuat ke bio.. disyorkn amek sc hayat.. n ditrusknlah pgjian itu dlm bdg bio.. tp dihujg2 pgjian pernh ak bgtau kt bpk sdre ak yg ble msuk u nnti ak nk tukr amek bidg engnrg..mknenye cross over gler2 la..
tp utk plhn program utk msk u.. 1st choice ak ialah biotek n agrotek aqua 4th.. ak plh agrotek sbb igt lbh kurg ngn biotek..
tp ble dpt je agrotek aqua rpenye len.. ad frust sbb ak igt xd pluang la ak blja biotek tp never mind..just carry on..so ms tu mnt ak sdh lbh pd bio @ biotek.. tp Allah Maha Adil..fyp ak ad lah dlm bdg biotek..alhmdllh..

so dr pmerhatian ak, ak ni jnis yg suke 2-2 bdg yg mmg jauh beza antra 1 sme len iaitu eng n bio.. sbb klau tgk astro pn ak suke tgk part eng n suke tgk bedah2 org..
n 1 lg ak ni suke bertye np suatu tu trjdi, cmne kpl terbg leh terbg, np awn klau mndung wrne itam n etc.. ak ni jnis nk tau sume bnde.. smpaikn skg pn ak stdy ni ak prefer amek klas eng sbb ad keinginan nk tau..n rsrch ak utk mster ni lbh pd architecture.. x ke jauh bbnor tu??? tp xpe, klau xblja cmne nk tau..

so ble di pk2 ad beknye ad jd resrcher..package mmg kne tau sume bnde tntg bnde dikji n np die jdik.. harap gerak ati ak ni btl jd rsrcher..insyaAllah..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: apakah cita-cita asal anda sebenarnya?   

Back to top Go down
 
apakah cita-cita asal anda sebenarnya?
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Legacy Of UMT Aquaculturist :: Pengumuman dan Aktiviti Forum :: Perbincangan Umum-
Jump to: