Legacy Of UMT Aquaculturist
sila2 la masuk...minum2 dulu...sila2 jangan malu2

Legacy Of UMT Aquaculturist

We wont break...we will always stay together...wherever we are...we are one~
 
HomeHome  Muka DepanMuka Depan  RegisterRegister  Log inLog in  
nak memeriahkan forum...aku open topik baru >> Umah Ensems...dimulai dengan Umah Ensems #1 : Hatchery air tawar... xperlu posting ikut topik...santai2 sesantai2nya...posting sampai 50 dan akan dilock and sila bukak topik baru Umah Ensems #2 : (ups to u tajuk nye)...kita tengok sampai berapa ratus topik ini leh bertahan...off topik + dabel post dibenarkan!!!!

Share | 
 

 Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????

Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Wed Sep 02, 2009 2:24 pm

firstly, aku post topik ni sebab aku dah banyak kali alami benda ni (orang buat kat aku ok..) dan yang membuatkan aku rasa cam nak cakap ja pasal ni sebab aku rasa ramai yang dok buat macam ni gak.

bagi aku, kalau dah namanya menipu tetap salah. walaupun nak menjaga hati, tapi kalau tipuan tu terbongkar tak ke menyakitkan hati org yang ditipu? atas sebab apa wujudnya idea nak menipu utk jaga hati ni ek? berbaloi ke? perlu ke? Question Question
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Wed Sep 02, 2009 3:23 pm

mmg mnipu salah.. tp bg aku la, kna tgk keadaan gak.
klo time tu ko tgh tkanan ke, bad mood ke..
dan bnda sbenar akn trukkn lg keadaan ko (pe aku ckap ni??)
so tipu ats dasar xmo emo ko lg truk.. (jaga ati la)
bla ko da ok, ley trima knyataan, pkiran tnang, mood hepi2..
bru crita bnda sbenar.. bru penerimaan ko pn ok..

ok ke cmtuh?? Suspect Suspect Suspect
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Wed Sep 02, 2009 3:31 pm

err... ni merujuk kepada aku ke? heheehe.. actually, bukan aku ja, ni kira umum la. sebab bila aku borak dgn mber pasal menipu untuk jaga hati, member aku pun tak brapa nak menerima sangat perbuatan ni huhuhu.. walau apa pun, aku tak brapa suka sangat alasan menipu untuk jaga hati ni.. Mad
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
ajak syed
Ahli Junior
avatar

Posts : 175
Join date : 31/08/2009

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Wed Sep 02, 2009 4:40 pm

aku rase kalo org yg tipu tu btol2 kite bleh pecaye dlm ati kita, xda sbb kite nak marah kt die. Sbb dia wat cmtu pon sbb sayang kita. Bg aku kalo lelaki kitorg mmg xske ar kes2 menipu sbb nk jage ati ni.. logik ke? nti wujud prasangke lain plak. Hurmmm hurrm .. terus terang kan lg elok.. Ni diam jek, pastu nipu plak tu. Allah jadikn manusia ni b'pasangan utk saling menyokong, bknnye saling m'bebankn.. kesimpulannye pecaye ar pd org yg anda sayang. cmtu ar kot study
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Wed Sep 02, 2009 5:28 pm

avissawella86 amy wrote:
err... ni merujuk kepada aku ke? heheehe.. actually, bukan aku ja, ni kira umum la. sebab bila aku borak dgn mber pasal menipu untuk jaga hati, member aku pun tak brapa nak menerima sangat perbuatan ni huhuhu.. walau apa pun, aku tak brapa suka sangat alasan menipu untuk jaga hati ni.. Mad

menipu utk jaga hati/ bohong sunat sumenye same. secara dasarnya mmg menipu. menipu = x baik = dosa. gua nk ingtkn istilah bohong sunat x patut sama skali dipakai. psl tu mcm menghalalkan menipu. islam x ajar umatnya menipu kn?

ekceli gua suke golongan penipu neh. gua suke nk bg golongan ni trmakan dgn kate2 mereka sndri. mmg best time tu. hahahahaa....
mcm ni la.. once kte da tao org tu menipu, walopun hanya utk mnjaga hati kte, don't get urself fooled once again la... sng ckp, lyn kn je penipuan die tu. tngok smpi bile die nk menipu. padahal korg da tao die menipu. hahahaha
nk lg bgus, stiap kali die nk menipu, sound direct je trus. ape susah?

p/s: pastikan korg boleh bezekan antara menipu dengan ckp x btol. nmpk same, tp ade bezenye... pikir2kn lah...

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Wed Sep 02, 2009 11:10 pm

apa beza menipu dengan cakap x betul?? Rolling Eyes
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Wed Sep 02, 2009 11:18 pm

avissawella86 amy wrote:
apa beza menipu dengan cakap x betul?? Rolling Eyes

menipu = mengada adakan fakta/ cerita
cakap x btol = memutar belitkan fakta/ cerita...

nmpkkn prbezaan die?

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Wed Sep 02, 2009 11:41 pm

lebih kurang cam keling la nih? huhu.. paham dah.. paham dah..

btw, pernah x korang sendri menipu untuk menjaga hati? aku sendri tak sampai hati nak buat mcm tu.. kalau berterus terang sepatutnya lebih mudah kan.. or mungkin gak akan akibatkan kesudahan yang lagi teruk? Rolling Eyes
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
BaCkSpACe
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : JaPaN

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Thu Sep 03, 2009 12:07 am

bg aku kebenaran tu patut dinyatakan walaupn pahit...
aku tak ske golongan manusia yg camni..
tipu sbb nk menjaga ati..pastu bile dah kantoi ade je alasannya...
tp slalunya manusia yg camni sum1 yg pandai putr belit...
act dy mmg nk menipu tp bile dh kantoi br gne ayat menipu sbb nk jage ati...bile tak kantoi wat senyap je...hantu btul...
aku mmg pantang klu org menipu ni walaupn bnd kecik...
sbb bg aku skali ko menipu slamanya ko akn menipu!!!!!
tidak!!!!emosi ku terganggu bile ckp sal ni... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Thu Sep 03, 2009 12:07 am

avissawella86 amy wrote:
lebih kurang cam keling la nih? huhu.. paham dah.. paham dah..

btw, pernah x korang sendri menipu untuk menjaga hati? aku sendri tak sampai hati nak buat mcm tu.. kalau berterus terang sepatutnya lebih mudah kan.. or mungkin gak akan akibatkan kesudahan yang lagi teruk? Rolling Eyes

nk kate gua x pnah menipu tu kire terang2 ar gua da bohong lu org. tp kbnykkannye gua ckp x btol je yakni mengadjas sket cerita. hahahaa... seingt gua, gua blom pnah menipu utk jg ati org lain. menipu utk slmtkn diri tu slalu ar... bg gua, dr gua menipu utk jg ati, baik gua x yh ckp trus je. ending akn jd lbh truk kalo org yg kte tipu utk jg ati tu tao yg kte menipu utk jg ati die. pendek crite, kalo korg tao mmbr korg menipu korg, ape korg rs?
same la mcm kes menipu utk jg ati tu. hahahaha

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Fri Sep 04, 2009 12:00 am

korang ckap ni lebih kpd mjaga hati sapa?...aku tgk cam menjaga hati psangan je...
jaga hati mak bapak cmne plak?...sama ke?...
Back to top Go down
pie_spekong
Ahli Junior
avatar

Posts : 184
Join date : 17/08/2009
Location : parit sulong

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Fri Sep 04, 2009 12:17 am

cakap bohong/menipu pd aku tak perlu la dibikin..
sbb pada akhirnya nnti kebenaran akan terjawab,
nape perlu menipu utuk menjaga hati..sdgkan hakikat sebenarnye mungkin tak seindah disangka..
bayangkan apa akan terjadi bila cerita sbnr telah terbongkar..
apa perasaan orang yang kita tipu itu walaupun kita sbnrnye hendak menjaga hati mereka?
mengapa tidak berterus terang sahaja utk mengelakkan konflik pada masa depan?
perlu diingat, kejujuran dalam perhubungan itu penting.. bes
Back to top Go down
ain manisa
Ahli Junior
avatar

Posts : 318
Join date : 05/08/2009
Location : jelapang padi

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Fri Sep 04, 2009 7:23 am

as for me, tipu la kalo ckp tak penah menipu... huhu~ sebolehnya aku tak suka menipu... menda yg aku akn avoid... tp tu la... mcm ekei ckp, kdg2 dah tak tau nk pikir cara lain utk selamatkan diri, jd w.pn tau salah, buat jgk... tumbuk atau pn, aku bg fakta or info tak cukup utk elakkan penipuan... ada bhgn2 tertentu yg aku sembunyi... hehehe~ mybe tu yg ekei istilahkan sbg ckp tak btol kot....

kalo utk menjaga hati plk... either aku diam atau wat tak tau ja... suka hati la org tu nk pikir cmna... bg aku, kalo kebenaran tu mmg lebih memudaratkan, better aku jgn ckp... kalo timing sesuai, then baru ckp... so tak yah nk tipu2... tp selalunya aku akn biarkan sesuatu menda tu terus jd tanda tanya tnpa jawapan... biar aku ja yg tau perkara sebenar... hehehe~

actually penipuan ni pn ada beberapa kategori jgk... menipu yg melibatkan emosi ke tak... normally sapa pn tak suka kot kena tipu... huhu~ tp aku ok ja... sesapa yg rasa ada hati nk tipu2 ni, dipersilakan dgn segala hormatnya.... make sure flow tu mmg cntik, n tak da sepatah pn perkataan yg menimbulkan keraguan aku... kalo tak, you lose you lose you lose .. sekali org buat, 10x aku leh balas... setan setan setan
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Fri Sep 04, 2009 10:54 pm

yep.. aku sokong ain..
tipu la klo korang kta korg xpnah mnipu..
sbb bla korg xngaku korg xpnah mnipu, scara otomtik korg dah mnipu..
bnda ni xleh elak.. mmg da pnya la dlam life korg..
cuma korg jdikannya sbagai rutin @ tak aje..
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Fri Sep 04, 2009 11:26 pm

ikrom wrote:
korang ckap ni lebih kpd mjaga hati sapa?...aku tgk cam menjaga hati psangan je...
jaga hati mak bapak cmne plak?...sama ke?...

tu termasuk skali la ikrom.. kalau dengan parents pun kadang-kadang mesti nak menjaga hati jugak kan. tambah2 dengan mak, kalau ada yang tak kena mesti mak akan perasan dan pada masa tu klau ada something bad, mesti nak cover.. kalau cover kira lain sket dari menipu kan? Razz
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
pie_spekong
Ahli Junior
avatar

Posts : 184
Join date : 17/08/2009
Location : parit sulong

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Fri Sep 04, 2009 11:34 pm

tgk jugak larr..kalo cover tahap penglipur lara dh dikira menipu la jugak..
ehehe..takpe, raye dh dekat..marilah kita saling maaf dan memaafi.. doa doa
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Fri Sep 04, 2009 11:37 pm

avissawella86 amy wrote:
ikrom wrote:
korang ckap ni lebih kpd mjaga hati sapa?...aku tgk cam menjaga hati psangan je...
jaga hati mak bapak cmne plak?...sama ke?...

tu termasuk skali la ikrom.. kalau dengan parents pun kadang-kadang mesti nak menjaga hati jugak kan. tambah2 dengan mak, kalau ada yang tak kena mesti mak akan perasan dan pada masa tu klau ada something bad, mesti nak cover.. kalau cover kira lain sket dari menipu kan? Razz

secara jujur, gua slalu gk adjust fakta dgn parent gua. mcm gua eksiden dulu. gua ckp gua eksiden dgn kete, padahal gua eksiden dgn lori. hahahah... gua x nk die risau. plan gua da menjdi.. tp mokcik McFly buleh plak bocor rahsia. die ckp, mu ke bdk kustem yg eksiden dgn lori ari tu? haram btol..

tp gua jrg2 nk menipu/ckp x btol neh. bile trdesak je gua wat. last opition lorr...

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
taugeh mal
Ahli Baru
avatar

Posts : 63
Join date : 11/08/2009
Age : 31
Location : terengganu

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Sat Sep 05, 2009 12:48 am

xde kebaikan pon kalo menipu..lagi parah kalo jd mangsa yang kene tpu...so,hidup ni xlama xperlula menipu....xtenteram idup nanti
Back to top Go down
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Sat Sep 05, 2009 1:04 am

siakap senohong gelama ikan duri...
cakap bohong lama2 mencuri...(slalu ngapusi suwi-suwi nyolong)
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Sat Sep 05, 2009 1:13 am

hahaha... gua nk tny, pnah ke korg trpikir ape yg org yg suke menipu+ckap besar+kalo ckp die je nk lebey, nk menang ni pikir dlm pale otak diorg?
diorg x tao ke yg org lain da tao yg die 'borak' je lebey. kalo nk tipu/kencing sket2 xpe gk.. ni habis lencun.. adoyai...

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
ain manisa
Ahli Junior
avatar

Posts : 318
Join date : 05/08/2009
Location : jelapang padi

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Sat Sep 05, 2009 1:25 am

tu la aku ckp... sesapa yg rasa suka nk menipu, silakan la... tp biar ar nmpk real... ini nk menipu tak pndai, awal2 dh kantoi... bila kena batang hidung sndiri, tau plk sakit hati... tah pa2 ja...
Back to top Go down
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Sat Sep 05, 2009 2:11 am

korang cam menujukan statement tu kat org tertentu je....hahaha...
Back to top Go down
ain manisa
Ahli Junior
avatar

Posts : 318
Join date : 05/08/2009
Location : jelapang padi

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Sun Sep 06, 2009 2:59 am

statement aku tidak ada kena-mengena dgn sesiapa sama ada yg masih hidup atau pn telah meninggal dunia... harap maklum... afro
Back to top Go down
ekei47
Admin
Admin
avatar

Posts : 439
Join date : 11/08/2009
Age : 32
Location : pandan indah-bangsar-TTDI-bandar utama-sg.buloh-melaka-kluang-jaybee-kaybee

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Thu Sep 10, 2009 3:03 pm

tetibe gua ade trpikir gk.. kte slalu ckp kte x menipu org... tp penah x kite sedar yg kdg2 kte menipu diri sndri tnpa diri sndri.... sbb gua rs menafikn seswatu tu pun da dikire menipu diri sndri... x gitu?

_________________
it never was a love. it's an obsession.
Back to top Go down
avissawella86 amy
Ahli Junior
avatar

Posts : 120
Join date : 18/08/2009
Age : 32
Location : Perlis - KayBee

PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   Thu Sep 10, 2009 3:43 pm

ekei47 wrote:
tetibe gua ade trpikir gk.. kte slalu ckp kte x menipu org... tp penah x kite sedar yg kdg2 kte menipu diri sndri tnpa diri sndri.... sbb gua rs menafikn seswatu tu pun da dikire menipu diri sndri... x gitu?

kalau yang ni memang ada ak.. aku sendri rasanya slalu gak menipu dri sendri.. untuk apa tah la.. aku kadang2 menafikan sesuatu yang aku rasa dalam hati aku (nih ayat jiwang nih) huhuhu..
Back to top Go down
http://avissawella86.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????   

Back to top Go down
 
Menipu Untuk Menjaga Hati.. Perlu ke????
Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Legacy Of UMT Aquaculturist :: Pengumuman dan Aktiviti Forum :: Perbincangan Umum-
Jump to: