Legacy Of UMT Aquaculturist
sila2 la masuk...minum2 dulu...sila2 jangan malu2

Legacy Of UMT Aquaculturist

We wont break...we will always stay together...wherever we are...we are one~
 
HomeHome  Muka DepanMuka Depan  RegisterRegister  Log inLog in  
nak memeriahkan forum...aku open topik baru >> Umah Ensems...dimulai dengan Umah Ensems #1 : Hatchery air tawar... xperlu posting ikut topik...santai2 sesantai2nya...posting sampai 50 dan akan dilock and sila bukak topik baru Umah Ensems #2 : (ups to u tajuk nye)...kita tengok sampai berapa ratus topik ini leh bertahan...off topik + dabel post dibenarkan!!!!

Share | 
 

 Talkin Orang Asli

Go down 
AuthorMessage
lavenda9oo8
Ahli Junior
avatar

Posts : 125
Join date : 06/08/2009
Age : 32
Location : PENANG

PostSubject: Talkin Orang Asli   Tue Sep 08, 2009 5:25 pm

Kisah ni aku kutip dari pengalaman kwn kepada kawan aku kat kuantan dulu...Tempat dia tinggal ni memang dekat ngan kampung orang
asli dan dia ni memang dah ramai kenalan kat situ...ada banyak cerita
aku nak kongsi ngan korang...itupun kalau sudi nak baca...

Ini cerita pasal cara-cara orangasli berucap (dlm Islam kite panggil
talkin ler) untuk si mati..tapi seingat aku diorang ni bukan beragama
Islam. Diorang gelarkan si mati tu

AJIS walaupun tu bukan nama si mati semasa hidup. Bila mayat tu dah
ditanam, salah seorang kaum diorang/ tokbatin pun start lah baca
'ucapan' macam imamlah...) bunyinya camni :

"HAI AJISS...MATI JUGAK KAO AJISS...SEKEJAP LAGI ADA ORANG BESAR MAU
DATANG...( kalau kita, malaikat mungkar dan nakir) KALAU DIA TANYA,KAO
JAWAB YANG BAIK-BAIK SAJA...YANG JAHAT-JAHAT DIA TAK TAU...KALAU DIA
PUKUL KAO DARI KANAN...KAO ELAK KE KIRI...KALAU DIA pUKUL DARI
KIRI...KAO ELAK KE KANAN...KALAU DIA HANTAM DARI DEPAN...KAO ELAK KE
BELAKANG...KALAU DIA HANTAM DARI BELAKANG..............PANDAI-PANDAI
KAOLAH AJISSSSS......"

Pastu komat kamit lah mulut pemberi 'ucapan' tu...dan diorang pun
beredar dari situ...dari mula sampai habis 'ucapan' , kawan aku yang
ikut diorang pi tanam mayat tu kena tahan gelak sampai merah padam muka
dia...bila orangasli tu tanya ngape...kawan aku cakap. "sedih...."

Pengajarannya..........
Dia orang pun percaya juga kat alam kubur.............
Back to top Go down
lend00
Ahli Baru
avatar

Posts : 70
Join date : 16/08/2009
Age : 32
Location : pahang

PostSubject: Re: Talkin Orang Asli   Tue Sep 08, 2009 6:07 pm

haha cite ko ni dayah wt aku teringat kt satu kjadian di jerteh..(tp xtao nk post kt ner..kt topik ni ke topik politik...sbb ade usur politik mlampau wlpn dlm kmatian..)

ni cite bkaitan dgn kmatian seorg pyokong XXX..sema urusan jenazah stat dr mndi jenzah smpailah la talkin sema bjln dgn lncr..tp time sema dh bransur-ansur pulang..dtg sorg hmba Allah ni..dgn selambanya die g tepuk batu nisan tu sm sperti die tepuk bahu malaikat Mungkar Nankir kot.. dengan seraya berkata..

"Kir..Kir..(sngkatan nm Nankir oleh bliau) dio ni org kito Kir(org XXX), bkn puok lain..wt biaso2 dh la.."
die wt malaikat tu cm kwn die ke ape..sbrg je ckp cm tu

huh.. xtau la ape kata..mgkn dh tlalu tpengaruh dgn jaminan syurga y dijanjikan oleh parti kot..rosak akidah pakcik tu sbb politik..

patut la ajaran sesat y dibawa oleh org gila y bnama Kahar y mgaku sbg rasul umat melayu pn blh bkembang..sbb ramai org mgaku tau serba serbi...
Back to top Go down
Anonymouse
Ahli Senior
avatar

Posts : 599
Join date : 14/08/2009

PostSubject: Re: Talkin Orang Asli   Wed Sep 09, 2009 1:03 am

orang XXX??
da 3 X kat citu.. hem..
cam ley baca ja parti mana ko mksodkan..
ni ar jadinya bila agama dipolitikkan demi kepentingan sndirik.. bkannya untok kpentngan ummah..

tp xtahan talkin owang asli tu la.. slmbe aje dia kata 'pndai2 ko la ajis..'
p/s: npe aku rasa cam bc sedutan dari filem p ramlee aje? sbb nma dia taruk ajis kot?
Back to top Go down
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: Talkin Orang Asli   Wed Sep 09, 2009 1:06 am

hahaha....lawak gak...
Back to top Go down
lavenda9oo8
Ahli Junior
avatar

Posts : 125
Join date : 06/08/2009
Age : 32
Location : PENANG

PostSubject: Re: Talkin Orang Asli   Wed Sep 09, 2009 2:16 am

cte ni ak mek dr kwn ak len...

ak pn eran rupenyer talkin dorg g2 yer....




ikrom yeke lwak tu...
Back to top Go down
mus
Ahli Baru
avatar

Posts : 25
Join date : 14/08/2009
Age : 31
Location : penang

PostSubject: Re: Talkin Orang Asli   Wed Sep 09, 2009 9:49 am

lawak2.. tapi orang asli ni ckp melayu ek..
Back to top Go down
pie_spekong
Ahli Junior
avatar

Posts : 184
Join date : 17/08/2009
Location : parit sulong

PostSubject: Re: Talkin Orang Asli   Wed Sep 09, 2009 9:01 pm

ehh..mus lah..

haha3..

len, apsal hamba allah tu tak soh je malaikat nankir 'kautim' ngan malaikat ridhuan soh smuggle je penyokong parti xxx tu masuk syurga trus??

haha..gini pnya lolang pun ada ka??
Back to top Go down
adamoo
Admin
Admin
avatar

Posts : 417
Join date : 05/08/2009
Age : 32
Location : terengganu

PostSubject: Re: Talkin Orang Asli   Wed Sep 09, 2009 9:13 pm

teringat aku kat hensem...

_________________
Back to top Go down
http://aquaculturist0508.forumms.net
ikrom
Ahli Junior
avatar

Posts : 287
Join date : 16/08/2009
Age : 31
Location : Kay Bee

PostSubject: Re: Talkin Orang Asli   Wed Sep 09, 2009 9:14 pm

adamoo wrote:
teringat aku kat hensem...

nape plak?....petai...hahaha
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Talkin Orang Asli   

Back to top Go down
 
Talkin Orang Asli
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Legacy Of UMT Aquaculturist :: Pengumuman dan Aktiviti Forum :: Cerita, Gambar & Video Lucu..-
Jump to: